17 döbbenetes tény az emberi testről, amit nem tanítottak meg az iskolákban


Persze tudjuk, az iskola sok mindenre felkészít, de minden mégsem várható el tőle…

Az emberi test hihetetlen és csodálatos szerkezet, működését pedig még mindig nem értjük teljesen. Itt van 17 hallatlanul izgalmas tény, tulajdonképpen mindannyiunkról…

Biológia órán sok mindent megtanultunk az emberi testről, de megannyi minden kimaradt.

Ezért állítottuk össze nektek, ezt a hihetetlenül izgalmas bejegyzést, melyben minden apróságnak tűnő, ám hatalmas és izgalmas tényt tárunk fel nektek saját testünkkel kapcsolatban.

Az agyunkban lezajló apró, elektromos kisülések által képesek lennénk világításra bírni egy villanykörtét.

Az emberi fogazat csaknem ugyanolyan erős, mint a cápák fogazata.

Ha a gyomorban termelődő sav (annak savasságától, mértékétől függően) a bőrünkkel érintkezésbe kerülne, lyukat is képes lenne égetni rá.

Az egészséges emberi haj (gyúlékonyságát leszámítva) szinte elpusztíthatatlan.

Az arcunk izmai, azaz a mimikai izmok segítségével közel 7000 különböző arckifejezést vagyunk képesek megalkotni. Ezek hiányában az arcunk valahogy így festene:

A csecsemők 300 csonttal jönnek a világra, míg felnőttként csupán 206 csontunk van, ennek magyarázata az, hogy fejlődésünk során egyes csontjaink összeforrnak.

Szemünk, illetve látásunk nagyjából megegyezik egy 500 megapixeles felbontású kamerával.

Egy átlagos felnőtt ember bőre körülbelül 8-10 kg, azaz testtömegünk 12 százalékát teszi ki.

Testünk csontjai körülbelül 10 évente megújulnak, így csontrendszerünkben mindig jelen vannak régi, illetve átépült csontok is egyaránt.

Egy ember naponta átlagosan körülbelül 14000-et pislog, ami azt jelenti, hogy az ébren töltött órák nagyjából 10 százalékát csukott szemmel töltjük, azaz szinte teljesen vakok vagyunk ébrenlétünk 10 százalékában.

A testünkben keringő vérmennyiséget veséink körülbelül 25-ször szűrik át teljesen, illetve napi 180 liter folyadékot szűrnek meg, melynek majdnem 99% százaléka visszaszívódik és csak a maradék, körülbelül 2 liter távozik szervezetünkből vizeletként.

A szemünk belső zugában található kis rózsaszín rész valójában egy “evolúciós hagyaték”, mely ugyan azért a funkcióért fejlődött ki, mint sok madár vagy hüllő esetében, azaz védelmet biztosít.

Károsodás folyamán májunk képes regenerálni magát, akár eredeti méretűvé is. Még abban az esetben is képes erre, ha 75 százalékát eltávolítjuk.

Az általunk hallgatott zene ritmusával, szívverésünk képes szinkronizálódni.

Az elfogyasztott tápanyagok megemésztéséért, illetve halálunk után a testünk lebontásáért is ugyanazok az enzimek felelősek.

Az emberi testében található atomok (például a nitrogén, kalcium vagy a vas) egy része csillagporból jött létre, azaz testünk körülbelül fele csillagok anyagából származik.

Egy átlagos emberi élet alatt, szívünk nagyjából 200 millió liter vért pumpál testünkbe, mely elég lenne ahhoz, hogy megtöltsünk körülbelül 1,5 millió söröshordót.

Forrás

 


Ha tetszett oszd meg.Share on Facebook

Like it? Share with your friends!

0

Comments 0

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

17 döbbenetes tény az emberi testről, amit nem tanítottak meg az iskolákban

log in

reset password

Back to
log in