A legjobb szilveszteri filmek, ha inkább otthon lendülnél át az új évbe


Ezeket a filmeket próbáld begyűjteni estére, ha úgy döntöttél, inkább otthon maradsz ma…

Segítünk azoknak is, akik inkább családi vagy szűk baráti körben, az otthon melegét választják ma este. Ezeket a filmeket szerezd be estére, még az éjféli koccintás előtti órákra!

Az ünnep jó alkalom a szereplők megmérettetésére, jellemének föltárására. A vidámság, a jókedv mögött megannyi emberi sors húzódik meg. Mint Kenneth Barangh filmjében, a Szilveszteri durranásokban (1992). A volt iskolatársak tíz év múlva találkoznak. A hangulat egyszerre drámai és komikus, de az újév hajnalán fölcsillan a remény, hogy életük talán fordulatot vesz.

 Jelenet a Szilveszteri durranások című filmből (Stephen Fry, Kenneth Branagh és Hugh Laurie) (Fotó: RAS-archív)

Megható szilveszteri részlet van Charles Chaplin Aranylázában (1925). A csavargó hiába várja ünnepi vacsorára a bártündért. Bújában a filmtörténet híres „cipótáncában” keres feledést. Victor Sjöström régi legendát feldolgozó alkotásában minden szilveszter éjjel megjelenik A halál fuvarosa (1921), hogy új kocsist keressen maga helyett. Csak olyan ember jöhet számításba, aki bűnben halt meg, szolgálatával egy évig vezekel.

Enyedi Ildikó filmjének, Az én XX. századomnak (1989) hősei viszont vonaton utaznak. Dóra szélhámosnő, Lili anarchista. A két elszakított testvér egymás tudta nélkül 1899 utolsó napján érkezik Budapestre, és mindkettő ugyanabba az ifjúba szeret bele. A közös munka várható eredményét ünneplik a BUÉK! (1978) fiatal kutatói. Szilveszter mégsem hozza meg az áhított sikert. Az új igazgatót kinevezése új helyzetet teremt. Így kerül sor a bulira, ahol kiábrándultan néznek egymás szemébe. Az Éjfélkor (1957) házaspárja (Gábor Miklós-Ruttkai Éva) is az óév utolsó napján kényszerül sorsdöntő lépésre. Disszidálni akarnak 1956 szilveszterén. A nagy elhatározás előtt lepereg életük.

1942 nagy durranása volt az Egész évben farsang című film (Fotó: RAS-archív)

A szilveszter nem csak a nagy búcsúzások, de a nagy találkozások ideje is. Az Egész évben farsang (1942) című musicalben Bing Crosby és Fred Astaire vetekedik Marjorie Reynolds kegyeiért. A sztorit később Fehér karácsony (1954) címmel dolgozták fel újra. Ugyancsak a nő (és a romantika) játszik fontos szerepet a Boldog Új Évet!/Sittmentes Új Évet! vígjátékban. A két kisstílű bűnöző meggazdagodva szeretné kezdeni az új évet. A véletlen útjukba sodorja a szerelmes régiségkereskedőt. A nő nemcsak megbabonázza a két vagányt, de a parancsnokságot is átveszi. Kevesen tudják, hogy a film egy 1973-as francia-olasz vígjáték (Boldog új év!) amerikai változata.
Charles Durning és Peter Falk a Sittmentes Új Évet! című krimivígjátékban (Fotó: RAS-archív)

Jóval keményebb bűnöző, egy gyilkos szedi áldozatait a televízió szilveszteri partiján Az újévi gonosz (1980) című horrorban. Gyilkosság van készülőben a Téves kapcsolás (1989) című krimiben. A beteg, ágyhoz kötött asszony telefonon tartja a kapcsolatot a külvilággal. Szilveszter éjjel véletlenül fültanúja lesz a beszélgetésnek, melyből egy nő meggyilkolásának tervéről értesül. Miközben megpróbálja megakadályozni, rájön, hogy ő a célpont. A hókirálynő bálja (1988) című magyar mesejátékban viszont a gonosz Kőszáli Köpc ejti fogságba az agg Óévet, hogy megállítsa az időt.

Másfajta izgalmat kínál az Újév reggelén című film. Három fiatal lány Los Angeles előkelő részében bérel lakást, és eltökélt szándékuk, hogy minden percét kiélvezzék az életnek. Erre nincs jobb a szilveszteri bulinál. Természetesen a romantikus komédiák nagymestere, Gary Marshall is kipécézte magának az esztendő utolsó napját. A Szilveszter éjjel (2011) című filmje a szerelmet, a reményt, a megbocsátást, a második esélyeket és az első lépéseket ünnepli, a háttér pedig mindehhez a New York-i szilveszter varázslatos forgataga.

A Micsoda nő! rendezője, gary Marshall forgatta a Szilveszter éjjelt (Fotó: RAS-archív)

És egy igazi különlegesség a végére: Kálmán Mátyás és Halász Júlia dokumentumfilmje, a BÚÉK – Egy közös film Magyarországról egyetlen nap, 2013-14 szilveszterét dolgozza fel. Az év utolsó napja mindenkit megmozgató esemény, amely jól láthatóvá teszi a különböző társadalmi csoportok, korosztályok és kultúrák sajátosságait.

Ha tetszett oszd meg.Share on Facebook

Like it? Share with your friends!

1

Comments 0

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A legjobb szilveszteri filmek, ha inkább otthon lendülnél át az új évbe

log in

reset password

Back to
log in