Miért állítunk fát karácsonykor? Ez a történelmi-kulturális háttér!


Mint minden szokásnak, ennek is vitatott az eredete, és egészen más jelentései voltak régen, mint karácsonykor…

Az örökzöldek állításának régi időkre visszanyúló hagyománya van. De vajon mire lehet visszavezetni?

A karácsony ünnepének ma már szinte elengedhetetlen kelléke a karácsonyfa, legyen az igazi fából vagy bármi másból, amely arra emlékeztet. Te tudod, hogy honnan ered ez a szokás?

Mint kiderült, először az észak-német protestáns családok állítottak karácsonyfát a XVIII. század végén, amikor az ünnep vallási jellege meggyengült.

„Közép-Európában a protestáns, észak-német vidéken jegyezték fel először ezt a szokást. A közelünkbe, Bécsbe a XIX. század elején került, valószínűleg olyan feleségek révén, akik a Habsburg-birodalom elitjébe házasodtak Németországból. 1814-ben a császár öccsének, a tehetséges és híres hadvezérnek Károly főhercegnek a felesége – szintén németországi evangélikus hercegnő – állított karácsonyfát. Az ünnepségen résztvevő Ferenc császárnak annyira megtetszett a hangulata, hogy a következő évben a Burgban is állíttatott karácsonyfát” – mesélte el a karácsonyfa-állítás kezdetét Fónagy Zoltán, az MTA Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa az InfoRádió Szigma – A holnap világa című magazinműsorában.

Ferenc császár tehet róla

Így Ferenc császárnak köszönhető, hogy az erősen katolikus alapokon nyugvó birodalomban ez a szokás széles körben elterjedhetett. Nem meglepő, hogy a karácsonyfát hamar megszerették országunkban is.

„A következő évtizedben Magyarországra is átterjedt. Elsősorban a német többségű városokban jelent meg, ahol egyébként is jellemző volt, hogy a bécsi szokásokat hamar átveszik” – magyarázta a szakértő.

Forrás


Ha tetszett oszd meg.Share on Facebook

Like it? Share with your friends!

0

Comments 0

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Miért állítunk fát karácsonykor? Ez a történelmi-kulturális háttér!

log in

reset password

Back to
log in