Tudod, ki volt a honfoglalás utáni időszak egyik legnagyobb magyar hadvezére?


Nem csak harcmodorukról, hanem kiváló vezéri képességeikről is ismertek voltak a korabeli magyarok…

Sikeres hadvezérekből nem szűkölködött a honfoglaló magyarság, bár az egyik legsikeresebb magyar hadvezetőt kevesen ismerik…

A honfoglalás időszakának egyik legjobb magyar hadvezére Bogát volt.

Bogát életéről keveset tudni, csak annyi bizonyos, hogy számos katonai siker köthető a nevéhez. Liudprand szerint a 921–922-es itáliai hadjárat egyik vezetője Busak néven. Neve eredetét Kristó Gyula a szlávból magyarázza („gazdag”).

921–922-ben I. Berengár itáliai király hívására magyar csapatok vettek részt az itáliai belháborúkban. 899-900 után ez volt a második legnagyobb itáliai hadjárat. Liudprand szerint egyes itáliai grófok (Adalbert őrgróf, Odelrik palotagróf, Gislebert gróf és mások) II. Rudolf burgund királyt akarták meghívni az itáliai trónra, ellenük kért segítséget Berengár. A magyarok Dursak (Tarhacsi) és Bogát vezetésével Verona mellett rohanták meg Berengár gyanútlan ellenfeleit, Odelriket megölték, Adalbertet és Gislebertet pedig elfogták. A magyarok ezután Dél-Itália felé vették útjukat, 922. február 4-én már a bizánci fennhatóság alatti Apuliánál voltak.

Anonymus tévesen nevezi Bulcsú apjának.

forrás


Ha tetszett oszd meg.Share on Facebook

Like it? Share with your friends!

10

Comments 0

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Tudod, ki volt a honfoglalás utáni időszak egyik legnagyobb magyar hadvezére?

log in

reset password

Back to
log in