Ismerd meg Madagaszkár magyar királyát!


Aligha van olyan eldugott zuga a világnak, ahol ne fordult volna meg magyar – és esetleg ne ért volna el sajátos sikereket…

Madagaszkáron is megfordult egy magyar, akit az ottani törzsek királyuknak választottak. Tudod ki volt ő?

Bizonyára sokan hallottak már Benyovszky Móricról, a magyar származási grófról, ha máshonnan nem, a “Vivát, Benyovszky!” című, 1970-es években készült sorozatnak köszönhetően. Ő volt az a magyar, akit a madagaszkári malgas törzsek királyukká választottak. Barsi Ödön “Madagaszkár királya” címmel könyvet is írt a történetből.

A 18. századi történelem kiemelkedő alakja volt a magyar származású Benyovszky, nevét Európa szerte ismerik. 1741-ben született, főnemesi családban a jelenleg a Felvidékhez tartozó Nyitra vármegyei Verbón.
Magukénak tekintik a szlovákok, nemzeti hősüknek tartják a lengyelek, de a franciák és az oroszok is megemlékeznek róla történelemkönyveikben.

Benyovszky fiatal korától katonáskodott főként távol otthonától, így örökségéből rokonai kitúrták. Jogos követeléseinek fegyverrel próbált meg érvényt szerezni, ezért Mária Terézia száműzte az országból.
Ezután Lengyelországba ment, ahol részt vett az 1767-es nemesi felkelésben ami miatt Szibériába deportálták, a Kamcsatka-félszigetre, ahol elnyerte a helyi kormányzó bizalmát, de végül innen is továbbállt.

Az 1767-es felkelés Kazimierz Pulaski festményén

Franciaországba ment, innen részt vett a madagaszkári expedícióban, ahol megalapította Louisbourg erődjét, sőt a helyi törzsek királyukká választották.

Ezután hazatért Magyarországra, itt ugyan kegyelmet kapott, sőt, 1778-ban grófnak nevezték ki, mégis visszatért Madagaszkárra, ahol 1786-ban egy a franciákkal vívott ütközetben vesztette életét.

A kalandos  életet élő gróf alighanem az egyik legnagyobb magyar felfedező volt.

a IloveHungary cikke alapján


Ha tetszett oszd meg.Share on Facebook

Like it? Share with your friends!

1

Comments 0

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ismerd meg Madagaszkár magyar királyát!

log in

reset password

Back to
log in