Ki ölte meg Zrínyi Miklóst? Egy Habsburg-hű vadkan?


Imre herceg mellett a jóval később élt Zrínyi Miklós is gyanús körülmények között halt meg vadkan által. Vagy mégsem?

Úgy látszik, a vadkanok valamiért nagyon kedvelek a fontos magyar történelmi alakokat, hisz’ Zrínyi is egy ilyennek esett áldozatul. Vagy mégsem?

Nem Imre herceg halála szolgáltatja a magyar történelem egyetlen „vadkan-dilemmáját”, hiszen a költő-hadvezér Zrínyi Miklós 1664. november 18-ai halála ugyanilyen tisztázatlan és rejtélyes. Az adott vadászaton részt vevő társai közül senki sem beszélt merényletről, hanem egybehangzóan az üldözőbe vett, sebesült vaddisznót jelölték meg Zrínyi gyilkosaként.

A sebesült vaddisznóba akkor jócskán szorult még erő…

Mindössze hetekre volt szükség ahhoz, hogy a nemesség berkeiben és a nép köreiben egyaránt mindenki emberkézről beszéljen. Sokan azt suttogták, hogy a hivatalos változattal szemben valójában nem egy vadkan, hanem a Habsburgok által felbérelt merénylő végzett Zrínyivel, sőt, Bethlen Miklós emlékiratai konkrétan meg is jelölnek egy Póka István nevű vadászt.

A titok kibogozása már csak azért is bizonyult lehetetlennek, mert Zrínyi halálának nem volt szemtanúja, sebei között ellenben – állítólag – akadtak olyanok, amelyekről az orvosok is valószínűtlennek tartották, hogy egy sebesült vadkan ejtette volna őket. A történettudomány egyébként inkább a vadászbaleset felé hajlik ma is – konkrét, első kézből származó bizonyítékkal azonban nyilvánvalóan sem ez, sem a másik verzió nem támasztható alá. Az mindenesetre tény, hogy akármi is állt a háttérben, a Habsburgoknak kapóra jött Zrínyi halála.


Ha tetszett oszd meg.Share on Facebook

Like it? Share with your friends!

2

Comments 0

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ki ölte meg Zrínyi Miklóst? Egy Habsburg-hű vadkan?

log in

reset password

Back to
log in