A boldogság versét találták meg egy régi templom falán


Máig vita tárgyát képezi, mikor készült az a végtelenül csodálatos és lélekemelő költemény, amelyet úgy is ismernek: a Boldogság verse.

Nem tudjuk eldönteni a vitát, kinek van igaza: a

Boldogság versét

egyesek Max Ehrmann-nak tulajdonítják, aki a 20 század első felében élt és alkotott. Egyesek szerint a vers sokkal régebbi: az 1692-es alapítású baltimorei templom alapításakor keletkezett. Még a Wikipédián is külön szócikk foglalkozik vele.

Abban biztosak vagyunk: nem mi fogjuk eldönteni a vitát. De akár Ehrmann, az amerikai költő verse ez a gyönyörű és szívdobogtató költemény, akár a templom alapításához köthető, az biztos, hogy csodálatos. Sokan a világ egyik legfantasztikusabb, a valódi boldogságról szóló költeményének tartják! Az biztos, ennél szívet melengetőbb sorokat keresve sem lehet találni, még az internetet elárasztó (ál)bölcsességek korában sem…

A szöveg valójában nem lírikus darab, legalábbis a szónak nem abban az értelmében, ahogy irodalomórán tanultuk. Mégis így hivatkoznak erre a himnikus írásra, mely a szavak mindent átformáló erejét, műfajától függetlenül mutatja meg!

Következzék tehát a

Boldogság verse, azaz a Desiderata!

A szöveg magyarul:

„Haladj nyugodtan saját utadon a lárma és sietség közepette, és mindig tartsad szem előtt, ami létezhet a csöndben. Saját magad megváltoztatása nélkül, élj úgy, hogy minden emberrel jó kapcsolatod legyen. Mondd ki halkan és tisztán az igazságot; és hallgass meg másokat is, még az egyszerű és tudatlan lelkeket is; nekik is megvan a saját történetük. Kerüld a hangos és agresszív személyeket; ezzel kockáztatnád, hogy te is léhává és hivalkodóvá válsz. Mindig vannak nálad nagyobbak is, de kisebbek is.

Örvendj a terveidnek, ugyanúgy, mint annak, ha azok valóra válnak. Törődj a szakmáddal, még ha igencsak szerény is; ez igazi érték a többi dologgal szemben, melyet birtokolsz. Légy óvatos az utadon, hiszen a világ tele van csalásokkal, szemfényvesztésekkel. De ne légy vak, ami a bátorságot és a lelkierőt illeti. Sok ember hajszolja a nagy ideálokat, nagy eszmékre vágynak, de az életben mindenütt meg lehet látni a hősiességet. Légy önmagad. Különösen ne tekints játékként a barátságra. Ezenfelül, ne légy cinikus a szerelemben, mert az – minden esetleges terméketlenségével és kiábrándulásával együtt is – ugyanolyan örök, mint a fű.

Fogadd szívesen az elmúlt évek tanulságait, és hálásan búcsúzz el a magad mögött hagyott fiatalságodtól. Szilárdítsd meg lelked azon képességét, hogy megvédhesd magad, ha váratlan szerencsétlenség ér. De ne bosszantsd magad felesleges képzelgésekkel. Sok félelem születik a fáradtság és magány miatt.

Legyünk magunkkal szemben egészségesen fegyelmezettek, de légy jó is magadhoz. Te is a világmindenség gyermeke vagy, akárcsak a fák, vagy akár a csillagok: jogod van itt lenni. És függetlenül attól, te ezzel tisztában vagy-e, vagy sem, a világmindenség úgy halad a maga útján, ahogy kell. Légy békében Istennel, vélekedjél bárhogyan is róla.”


Ha tetszett oszd meg.Share on Facebook

Like it? Share with your friends!

2

Comments 0

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A boldogság versét találták meg egy régi templom falán

log in

reset password

Back to
log in